żywność funkcjonalna cukrzyca

Żywność funkcjonalna w leczeniu cukrzycy

Ty lub ktoś z Twoich bliskich choruje na cukrzycę ? Dowiedź się więcej o żywieniu w tej chorobie i poznaj żywność funkcjonalną o udokumentowanym pozytywnym działaniu w cukrzycy !

Dieta w cukrzycy

Odpowiednia dieta odgrywa bardzo ważną rolę w terapii cukrzycy. Chorym na cukrzycę zaleca się jedzenie według zasad zdrowej diety. Ważne jest, aby była ona urozmaicona i odpowiednio zbilansowana, czyli dostarczała wszystkich niezbędnych organizmowi składników. Posiłki powinny być spożywane o stałych porach i zawierać podobne ilości węglowodanów, aby zapewnić organizmowi regularne dawki glukozy. Należy unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG), cukrów prostych, słonych przekąsek, żywności wysokoprzetworzonej, źródeł nasyconych kwasów tłuszczowych (smalec, tłuste mięso, masło, śmietana, tłuste sery, olej kokosowy i palmowy), alkoholu i słodzonych napojów. Podstawą diety powinny być warzywa (zaleca się spożywać ok. 400 g warzyw dziennie). Najlepiej wybierać warzywa i owoce o niskim IG, tj. cukinia, papryka, pomidor, kapusta, bakłażan, ogórek, pieczarki, sałata, awokado, porzeczki, maliny, czereśnie, jagody. IG możesz obniżyć gotując al dente, nie rozdrabniając oraz studząc ciepłe posiłki. Produkty skrobiowe (np. ziemniaki) zaleca się chłodzić przez spożyciem min 12h w lodówce, aby skrobia w nich zawarta stała się niestrawna i dzięki temu nie wywołała dużego wyrzutu insuliny. Poposiłkowy wzrost poziomu glukozy we krwi opóźnia dodatek białka i tłuszczu, dlatego do każdego produktu węglowodanowego najlepiej dodawać zdrowe tłuszcze (orzechy, nasiona, oliwa, olej rzepakowy, olej lniany) i białko (chudy twaróg, jogurt, tofu, drób). Na uwagę zasługuje ładunek glikemiczny posiłków. Jest on zależny od ilości i IG produktów, to znaczy, że można jeść produkty o wyższym IG, ale w mniejszych porcjach. W leczeniu żywieniowym cukrzycy ważne jest również duże spożycie błonnika pokarmowego (produkty zbożowe pełnoziarniste, gruboziarniste kasze, płatki owsiane, owoce i warzywa ze skórką). W diecie cukrzyca powinny znaleźć się także strączki (ciecierzyca, fasola, groszek, soczewica soja) i ryby (co najmniej 2 razy w tygodniu tłuste ryby morskie, które są bogatym źródłem kwasów omega-3, wartościowego białka oraz jodu i selenu).

Żywność funkcjonalna w leczeniu cukrzycy

Żywność funkcjonalna to żywność pochodzenia naturalnego, która poza dostarczaniem niezbędnych składników odżywczych ma udokumentowany korzystny wpływ na zdrowie. Może zmniejszać ryzyko rozwoju pewnych chorób, zwłaszcza tzw. chorób cywilizacyjnych, lub ogólnie poprawiać stan zdrowia i samopoczucie. Nie mogą to być żadne tabletki, czy proszki… żywność funkcjonalna to zwykłe produkty spożywcze, które mają niezwykłe właściwości !

Żywność funkcjonalna w leczeniu cukrzycy

Żywność funkcjonalna w leczeniu cukrzycy

Aby korzystać z wiedzy w lepszej jakości pobierz przygotowaną przeze mnie infografikę w formacie PDF 😀👇🏻


Jeśli szukasz inspiracji na zdrowe desery bez cukru zajrzyj do tej zakładki !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *