Przepis ten powstał z mojej wielkiej miłości do kinder bueno white 💕
Niestety była to miłość toksyczna 💔 A wszystko przez skład batoników. Mleko w proszku w połączeniu z cukrem zamienia się w moim organizmie w śmiercionośną bombę, powodując niestrawność, wzdęcia a na dodatek trądzik. Postanowiłam zatem stworzyć recepturę na deser o smaku kinder bueno white idealny dla alergików, wegan i osób dbających o zdrową dietę.
Nie było to łatwe zadanie. Żadnemu innemu przepisowi nie poświęciłam tyle czasu. Zrobiłam mnóstwo wersji próbnych, żeby razem z moją szanowną komisją doradczą wyłonić ostatecznego zwycięzcę. Oprócz podrobienia smaku kinder bueno white, niełatwym zadaniem było uzyskanie odpowiedniej gęstości masy. Jednak udało mi się ! 😍 Zatem zapraszam do zapoznania się z przepisem 😊 a potem jazda do kuchni, łyżki w dłoń i do roboty ! 😅



Przepis na 12 pralinek
Składniki:
- puszka tłustego mleka kokosowego (musi postać w lodówce przynajmniej 2 dni)
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 3 czubate łyżki erytrolu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- garstka orzechów laskowych
- Śląskie Oblaty (można wymienić na wafel, ja wybrałam Oblaty, ponieważ są wegańskie)
- 1 łyżka kakao
- 1 tabliczka wegańskiej białej czekolady (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet)



Sposób przygotowania:
1. Gęstą część mleka kokosowego przełóż do małego garnka. Dodaj aromat waniliowy, erytrol oraz kaszę jaglaną. Odmierzenie 1/3 szklanki może być kłopotliwe, kiedy posiada się same nieprzezroczyste kubki (tak, jak ja 😂), dlatego jeśli nie jesteś pewna/pewien, czy masz dobrą ilość, lepiej nasyp trochę więcej niż mniej. Gotowa masa musi być gęsta, aby ulepić z niej kulki. Jednak jeśli kaszy będzie za dużo zacznie się przypalać jeszcze zanim dobrze się ugotuje. W takim przypadku dolej odrobinę pozostałego mleka, ale tylko odrobinę, bo zbyt rzadka masa wszystko zepsuje 😓 Kaszę gotuj ok. 30 min. często mieszając. Ja zawsze gotując kaszę jaglaną po 20 min. zaczynam sprawdzać jej miękkość. Biorę odrobinę łyżką i próbuję, czy jest już miękka, czy jeszcze czuć twardy środek. Ugotowaną kaszę odstaw do wystudzenia. Powinna być bardzo gęsta.



2. W międzyczasie upraż orzeszki. Suchą patelnię rozgrzej na średnim ogniu, wsyp garstkę orzechów i bardzo często mieszaj, żeby skórka ładnie odchodziła, ale orzechy się nie przypaliły. Przesyp je do miseczki, poczekaj chwilę, aż przestygną i obierz ze skórek. Orzechy można też kupić uprażone.



3. Teraz możemy uruchomić blender. Najpierw zrobimy posypkę. W misie blendera umieść 1 Oblat oraz 1 łyżkę kakao i rozdrobnij na okruszki. Posypka gotowa. Przesyp ją do słoiczka. Następnie rozdrobnij uprażone orzechy na małe kawałki, ale nie zbyt drobne, żeby fajnie chrupały 😉



4. Kiedy kasza jaglana będzie chłodna zblenduj ją na gładko i wymieszaj z rozdrobnionymi orzechami. Masa będzie trochę lepka, ale nie powinna zostawać na dłoniach i bez problemu formować się w kulki. Jeśli masa bardzo obkleja Ci dłonie włóż ją na jakiś czas do lodówki, żeby zgęstniała. Uformuj kuleczki i układaj je na talerzu.



5. Następnie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Moja była bardzo gęsta, więc dodałam łyżkę mleka kokosowego, które zostało z puszki. Sprawnie oblej kuleczki, bo czekolada szybko gęstnieje. Na koniec obsyp pralinki kakaową posypką. Teraz wystarczy je czymś nakryć i włożyć do lodówki. Kiedy czekolada zastygnie pralinki będą gotowe ! 😀 Smacznego ! 🤤






Rada:
Możesz uprażyć więcej orzechów laskowych i wykorzystać je do przygotowania mojej Owsianki Nutella Fit !
1 thought on “Wegańskie pralinki kinder bueno white”