Prezentuję Wam mój autorski przepis na wegańskie i pełne składników odżywczych ciasto marchewkowe 🥕 🥧 Powstał on na życzenie mojej koleżanki Oli i właśnie jej dedykuję ten wpis 😇
Główne składniki ciasta to:
- marchew wysoce bogata w karotenoidy, witaminy C i E oraz związki fenolowe
- orzechy włoskie będące min. źródłem antyoksydantów, kwasów omega-3, witaminy E i folianów
- mąka pełnoziarnista, która zawiera o wiele więcej błonnika oraz witamin i składników mineralnych niż mąka oczyszczona
- cynamon, który posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz przeciwbakteryjne
- kasza jaglana, obfitująca w polifenole zwalczające nowotwory a także magnez, potas, fosfor, żelazo i krzem. Ponadto badania dowiodły, że włączenie do diety kaszy jaglanej przyczynia się do podwyższenia cholesterolu HDL (tzw. dobrego cholesterolu) we krwi i obniżenia poziomu insuliny oraz glukozy.
- ksylitol, czyli substancja słodząca należąca do polialkoholi nazywana cukrem brzozowym. Jego wartość energetyczna to jedynie 60% wartości energetycznej glukozy. Jest on prebiotykiem dla naszej mikrobioty jelitowej, wpływa korzystnie na mineralizację szkliwa i przyswajanie wapnia w jelitach, zapobiega zaparciom, działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, a także przeciwmiażdżycowo.



Przepis na ciasto marchewkowe:
Składniki suche:
- mąka pełnoziarnista 1 szklanka
- ksylitol 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- soda 1/2 łyżeczki
- cynamon 3 łyżeczki
- zmielone siemię lniane 1 łyżeczka
- siekane orzechy włoskie 1/2 szklanki



Składniki mokre:
- starta marchewka 🥕 1 i 1/4 szklanki
- olej rzepakowy 1/4 szklanki (5 dużych łyżek)
- prażone jabłka 🍏 1/4 szklanki (3 duże łyżki)
- sok pomarańczowy 🍊 1/4 szklanki + kilka łyżek do nasączenia
Przygotowanie:
W osobnych miskach łączymy składniki suche i mokre. Następnie łączymy je i mieszamy do uzyskania wilgotnej, gęstej konsystencji. Masę wykładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 min w 180 st.



Przepis na krem:
Składniki:
- mleko kokosowe 🥥 1 puszka
- kasza jaglana 80 g
- ksylitol 2 łyżki
- laska wanilii 1/2
Przygotowanie:
Przekładamy do małego garnka połowę mleka kokosowego (gęstą część). Podgrzewamy. W międzyczasie dodajemy ksylitol oraz miąższ wanilii (laskę przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy nożem miękki środek). Dokładnie mieszamy, a kiedy mleko będzie wrzało wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy pod przykryciem około 20 min często mieszając do momentu, kiedy kasza stanie się miękka. Ja zawsze próbuję odrobinkę, żeby sprawdzić miękkość. Pod koniec gotowania należy uważać, żeby kasza się nie przypaliła. W razie potrzeby dodaj więcej mleka kokosowego.



Kiedy kasza przestygnie dodajemy resztę mleka i blendujemy do uzyskania konsystencji aksamitnego kremu.
Ostatni szlif:
Kiedy ciasto wystygnie nasączamy je kilkoma łyżkami soku pomarańczowego i na wierzchu nakładamy krem jaglano-kokosowy.
Gotowe !



Wartość odżywcza:
Ciasto można podzielić na 20 porcji. Jedna porcja ciasta (50 g) zawiera:
- 136 kcal
- 2,2 g białka
- 8,3 g tłuszczu
- 16,2 g węglowodanów
- 2 g błonnika
- 15,3 mg wapnia
- 18 mg magnezu
- 10,9 ug kwasu foliowego
Rzetelną wiedzę o składnikach mojego ciasta znajdziecie pod tymi linkami :
Zapraszam do kulinarnych inspiracji w zakładce przepisy !
2 thoughts on “Wegańskie ciasto marchewkowe”