Frijoles Refritos to meksykańska pasta ze smażonej fasoli. Meksykanie przygotowują ją często z ugotowanej dzień wcześniej fasoli, żeby się nie zepsuła (zero waste ❤️). Fasolowa pasta, tak samo jak tortilla jest nieodłącznym elementem kuchni Meksyku 🌽 Frijoles Refritos można wykonać z różnego rodzaju fasoli, jednak w Meksyku najczęściej robi się ją z czarnej fasolki. Gotowa pasta może posłużyć jako dip do nachos, wypełnienie tacos 🌮 czy dodatek do tortilli 🌯. Do mojej pierwszej pasty użyłam czerwonej fasoli i dodałam kilka łyżek mleczka kokosowego. Dzięki posmakowi kokosa i mango tortilla zyskuje tropikalne nuty smakowe. Natomiast dzięki grillowanym plackom, fasoli, kukurydzy, limonce, awokado i pikantnej papryczce danie zyskuje charakter meksykański 🥑 Drugi raz przygotowałam pastę z czarnej fasoli dodając zamiast mleczka kokosowego wodę z puszki, w której była fasolka. Pasta z czarnej fasoli ma niesamowity kolor a tortilla z jej dodatkiem smakuje mniej ekstrawagancko 😅. Polecam obie wersje w zależności od gustu lub nastroju ❣️



Składniki na 4 tortille:
Pasta z fasoli:
- 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
- mała cebula lub 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- parę łyżek mleczka kokosowego lub wody z puszki fasoli
- ostra papryczka lub ostry sos z papryczek (opcjonalnie, ja dodałam kilka kropel sosu habanero)
- odrobina kminu (żeby zniwelować właściwości wzdymające fasoli)
- sól, pieprz do smaku
Pozostałe:
- 4 tortille
- 1 awokado
- 1/2 średniego mango
- 1 pomidor
- 4 liście sałaty masłowej
- kukurydza z puszki
- majonez (wegański lub tradycyjny)
- ajvar
Sposób przygotowania:
- Obrać czosnek i cebulę a następnie pokroić na mniejsze części. Odsączyć fasolkę z puszki. Cebulę, czosnek oraz fasolę przełożyć do misy blendera i dodać kilka łyżek mleczka kokosowego lub zostawić trochę wody z puszki przy odsączaniu.



- Wszystko razem zmiksować do uzyskania gęstej ale nie gładkiej pasty. Powinny być widoczne kawałki fasoli.



- Na małej patelni rozgrzać olej i smażyć pastę na średnim ogniu przez 10 min często mieszając, aby się nie przypaliła. Na koniec przyprawić.
- W międzyczasie przygotować dodatki.



- Kiedy pasta będzie gotowa nakładać na tortillę kolejno sosy, pastę z fasoli, kawałki warzyw i owoców i na koniec kukurydzę. Kukurydzę lepiej jest nasypać bliżej środka placka niż z brzegu, żeby nie wypadła podczas grillowania.



- Na koniec zwijamy tortillę i grillujemy w opiekaczu lub na patelni do momentu zwarcia się placka (żeby trzymał się w kształcie rollsa).
Jak zwijać tortillę ?















Gotowe !
Zajrzyjcie do zakładki przepisy zobaczyć inne pomysły na ciekawe dania !
Bardzo smaczne!!!