Tortilla z pastą ze smażonej fasoli

Frijoles Refritos to meksykańska pasta ze smażonej fasoli. Meksykanie przygotowują ją często z ugotowanej dzień wcześniej fasoli, żeby się nie zepsuła (zero waste ❤️). Fasolowa pasta, tak samo jak tortilla jest nieodłącznym elementem kuchni Meksyku 🌽 Frijoles Refritos można wykonać z różnego rodzaju fasoli, jednak w Meksyku najczęściej robi się ją z czarnej fasolki. Gotowa pasta może posłużyć jako dip do nachos, wypełnienie tacos 🌮 czy dodatek do tortilli 🌯. Do mojej pierwszej pasty użyłam czerwonej fasoli i dodałam kilka łyżek mleczka kokosowego. Dzięki posmakowi kokosa i mango tortilla zyskuje tropikalne nuty smakowe. Natomiast dzięki grillowanym plackom, fasoli, kukurydzy, limonce, awokado i pikantnej papryczce danie zyskuje charakter meksykański 🥑 Drugi raz przygotowałam pastę z czarnej fasoli dodając zamiast mleczka kokosowego wodę z puszki, w której była fasolka. Pasta z czarnej fasoli ma niesamowity kolor a tortilla z jej dodatkiem smakuje mniej ekstrawagancko 😅. Polecam obie wersje w zależności od gustu lub nastroju ❣️

tortilla z pasta z fasoli

Składniki na 4 tortille:

Pasta z fasoli:

  • 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
  • mała cebula lub 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • parę łyżek mleczka kokosowego lub wody z puszki fasoli
  • ostra papryczka lub ostry sos z papryczek (opcjonalnie, ja dodałam kilka kropel sosu habanero)
  • odrobina kminu (żeby zniwelować właściwości wzdymające fasoli)
  • sól, pieprz do smaku

Pozostałe:

  • 4 tortille
  • 1 awokado
  • 1/2 średniego mango
  • 1 pomidor
  • 4 liście sałaty masłowej
  • kukurydza z puszki
  • majonez (wegański lub tradycyjny)
  • ajvar

Sposób przygotowania:

  • Obrać czosnek i cebulę a następnie pokroić na mniejsze części. Odsączyć fasolkę z puszki. Cebulę, czosnek oraz fasolę przełożyć do misy blendera i dodać kilka łyżek mleczka kokosowego lub zostawić trochę wody z puszki przy odsączaniu.

fasola

  • Wszystko razem zmiksować do uzyskania gęstej ale nie gładkiej pasty. Powinny być widoczne kawałki fasoli.

pasta z fasoli

  • Na małej patelni rozgrzać olej i smażyć pastę na średnim ogniu przez 10 min często mieszając, aby się nie przypaliła. Na koniec przyprawić.
  • W międzyczasie przygotować dodatki.

warzywa

  • Kiedy pasta będzie gotowa nakładać na tortillę kolejno sosy, pastę z fasoli, kawałki warzyw i owoców i na koniec kukurydzę. Kukurydzę lepiej jest nasypać bliżej środka placka niż z brzegu, żeby nie wypadła podczas grillowania.

tortilla z pastą z fasoli

  • Na koniec zwijamy tortillę i grillujemy w opiekaczu lub na patelni do momentu zwarcia się placka (żeby trzymał się w kształcie rollsa).

Jak zwijać tortillę ?

tortilla
tortilla
tortilla
tortilla
tortilla

Gotowe !

Zajrzyjcie do zakładki przepisy zobaczyć inne pomysły na ciekawe dania !

1 thought on “Tortilla z pastą ze smażonej fasoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *