serniczki

Serniczki w kokilkach na spodzie z piernika ⭐

Ten przepis świetnie sprawdzi się na Gwiazdkę ⭐ ale nie tylko ! Dla miłośników korzennych smaków i bakalii te mini serniczki mogą stać się ulubionym deserem nie tylko od święta 😇 Przepis jest prosty, szybki i wymaga ubrudzenia jedynie blendera oraz łyżki ! Niezbędne będą również kokilki do zapiekania. Jeśli ich nie macie, możecie użyć foremek do babeczek i skrócić czas pieczenia do 20-25 min.

Dlaczego warto jeść twaróg ? 🐄

Twaróg jest przede wszystkim niskokalorycznym, obfitym źródłem łatwostrawnego i pełnowartościowego białka ! Ze względu na tę cechę powinien stanowić składnik diet wysokobiałkowych, które mają zastosowanie w żywieniu sportowców, kobiet w ciąży i laktacji, chorych na nowotwory oraz podczas rekonwalescencji, np. po operacji. Tryptofan pochodzący z białka twarogu może być wykorzystywany do syntezy serotoniny, która pełni ważną rolę w regulacji wielu funkcji organizmu, m.in. nastroju, snu, łaknienia. Ponadto tłuszcz mlekowy, zawarty w tłustym i półtłustym twarogu, składa się z krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, przez co jest łatwostrawny oraz posiada terapeutyczne działanie na nabłonek jelitowy. Dlatego twaróg polecany jest osobom ze stanami zapalnymi jelit (którzy dobrze tolerują składniki mleka). Spożycie twarogu zaleca się także osobom z chorobami układu krążenia i nadciśnieniem tętniczym.


twaróg

Ze względu na stosunkowo małą wartość energetyczną i dużą zawartość białka twaróg jest bardzo przydatny podczas redukcji masy ciała. Bardzo mała zawartość puryn sprawia, że twaróg jest zalecany w żywieniu ludzi chorych na dnę moczanową. Twaróg może być spożywany przez większość osób ze zdiagnozowaną nadwrażliwością pokarmową na laktozę. Wynika to ze znacznie mniejszej zawartości laktozy w porównaniu do mleka oraz obecności egzogennej laktazy (enzymu hydrolizującego laktozę do glukozy i galaktozy). Niewielka ilość laktozy w diecie jest korzystna dla zdrowia ludzi, ponieważ sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych. Powstający podczas fermentacji laktozy kwas mlekowy działa zakwaszająco na jelita, co ogranicza rozwój szkodliwych bakterii, a także sprzyja regeneracji jelit oraz poprawia wchłanianie niektórych składników mineralnych takich, jak wapń.


Jednym ze sposobów wykorzystania twarogu w kuchni są mini serniczki !


serniczki

Serniczki – przepis na 2 porcje

Składniki na masę serową:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
  • 2 białka jaj
  • 30 g ksylitolu
  • świeża skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki rodzynek
  • cynamon

Składniki na spód piernikowy:

  • 30 g piernika (mogą być kupne ciasteczka)
  • 30 g masła
  • opcjonalnie przyprawa do piernika dla wzmocnienia smaku 😋

twaróg

Przygotowanie:

1.Zmiksuj piernik na okruchy, następnie dodaj masło odrobinę przyprawy do piernika (opcjonalnie) i jeszcze raz dokładnie zblenduj do uzyskania konsystencji lepkiej masy.


piernik

2. Gotową masę piernikową podziel na pół i przełóż do kokilek. Równomiernie dociśnij ją do dna za pomocą dłoni.


spód piernikowy

3. Teraz do kielicha blendera przełóż twaróg wraz z aromatem waniliowym, białkami i ksylitolem. Nie musisz go myć po miksowaniu spodu 😘 Składniki zblenduj na gładką masę.



4. Do gotowej masy serowej dodaj rodzynki oraz zetrzyj odrobinę skórki z pomarańczy. Pomarańczę należy wcześniej zalać wrzątkiem z sodą i wyszorować, aby pozbyć się pozostałości pestycydów ze skórki.


bakalie

5. Wymieszaj łyżką bakalie z serem i przełóż masę do kokilek na przygotowany wcześniej spód.


mini serniczki

6. Wygładź wierzch i posyp odrobiną cynamonu. Tak przygotowane serniczki piecz przez około 40 – 45 min w temperaturze 180 st.



7. Teraz wystarczy je troszkę ostudzić i zajadać ! 🤗 🤤

1 porcja = około 380 kcal. 19 g B. 16,5 g T. 45 g W.

Po kolejną dawkę kulinarnych inspiracji zajrzyjcie do zakładki przepisy !

Bibliografia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *