zupa z dyni

Rozgrzewająca zupa z dyni 🎃❤️‍🔥

Z okazji pierwszego dnia jesieni 🍁 podrzucam Wam przepis (jak zawsze mojego autorstwa) na rozgrzewającą zupę z dyni 🎃❤️‍🔥 Jest sezonowa, w kolorze jesiennych liści, z orientalnym sznytem. Jej smakowitość została przetestowana na męskiej populacji reprezentowanej przez mojego chłopaka i jego kumpli z pracy 😝 Zupka zrobiła furorę, więc muszę podzielić się z Wami sekretną recepturą 🔥


zupa z dyni

Zupa z dyni – ingrediencje:

• 1/2 średniej dyni
• 2 średnie marchewki
• 1 duża cebula
• 1/2 małej ostrej papryczki
• kawałek imbiru
• 4 ząbki czosnku
• mała pietruszka
• 2 łyżki oleju
• 2 szkl. bulionu (wersja wegańska) lub 1 szkl. bulionu i 1 mleka (wersja bardziej aksamitna i łagodna w smaku)
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka miodu
• pieprz, gałka muszkatołowa i cynamon
Na wierzch nasionka, nachosy, natka pietruszki


zupa z dyni

Zupa z dyni – receptura:

Dynię przekrój na pół, wydrąż miąższ, pokrój na mniejsze cząstki wygodne do obierania i za pomocą obieraczki pozbądź się skórki. Obierz również marchewki, cebulę i pietruszkę. Warzywa pokrój w kostkę. Papryczkę oraz imbir poszatkuj. Następnie w garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulkę, dorzuć imbir i ostrą papryczkę. Podsmażaj jeszcze chwilę, żeby uwolnić ich aromat i dorzuć warzywa. Smaż jeszcze 5 min, często mieszając. Dolej bulion (ew mleko), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Gotuj do miękkości warzyw (10-15 min). Na koniec dodaj miód i sos sojowy. Jako dodatki świetnie komponują się pokruszone ostre nachosy, ulubione pestki oraz natka pietruszki ❣️ Posiłek dopełnią też grzanki na maśle 🍞😃😘


zupa z dyni

Smacznego ❤️

Parę słów o bohaterce przepisu

Jest niskokaloryczna (około 28 kcal/100 g), szczególnie bogata w potas, ale też wapń, fosfor, żelazo i magnez. Dynia zawiera też witaminę A, E oraz z gr. B. Swoją barwę zawdzięcza dużej zawartości karotenów o działaniu antyoksydacyjnym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *