Roślinna rewolucja IKEA

Ostatnio internet huczy z powodu rezygnacji IKEI z wydawania katalogów, zarówno w formie papierowej, jak i elektronicznej. Czy słyszeliście jednak o tym, że IKEA zadeklarowała również zmiany w menu ? 🤔

Do 2025 r. połowa dań głównych serwowanych w strefie restauracyjnej ma być całkowicie roślinna, zaś gotowa pakowana żywność aż w 80 procentach ! 🌱😃 Czerwone mięso zawierać będzie zaledwie 20 procent dań. Co więcej, aż 80 procent pozycji w menu ma spełniać wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania. Decyzję ogłoszono przy okazji konferencji ONZ, Food System Summit 2021, której tematem przewodnim będzie dieta zrównoważona dla ludzi i środowiska naturalnego.

W swoich działaniach IKEA nie od dziś promuje zrównoważoną produkcję i troskę o środowisko. Bardzo mnie to cieszy, że IKEA wykorzystuje popularność swojej marki do szerzenia takich wartości i popularyzowania działań mających na celu zapewnienie nam lepszej przyszłości 🌎

Dajcie znać w komentarzach, czy słyszeliście wcześniej o tych zmianach w menu 😘 A po moje pomysły na roślinne dania zapraszam do zakładki WEGAŃSKIE !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *