Ostatnio internet huczy z powodu rezygnacji IKEI z wydawania katalogów, zarówno w formie papierowej, jak i elektronicznej. Czy słyszeliście jednak o tym, że IKEA zadeklarowała również zmiany w menu ?
Do 2025 r. połowa dań głównych serwowanych w strefie restauracyjnej ma być całkowicie roślinna, zaś gotowa pakowana żywność aż w 80 procentach ! Czerwone mięso zawierać będzie zaledwie 20 procent dań. Co więcej, aż 80 procent pozycji w menu ma spełniać wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania. Decyzję ogłoszono przy okazji konferencji ONZ, Food System Summit 2021, której tematem przewodnim będzie dieta zrównoważona dla ludzi i środowiska naturalnego.
W swoich działaniach IKEA nie od dziś promuje zrównoważoną produkcję i troskę o środowisko. Bardzo mnie to cieszy, że IKEA wykorzystuje popularność swojej marki do szerzenia takich wartości i popularyzowania działań mających na celu zapewnienie nam lepszej przyszłości
Dajcie znać w komentarzach, czy słyszeliście wcześniej o tych zmianach w menu A po moje pomysły na roślinne dania zapraszam do zakładki WEGAŃSKIE !