Red Velvet Cake z burakiem

Red Velvet Cake to ciasto, które swoją popularność zawdzięcza charakterystycznemu czerwonemu kolorowi oraz aksamitności (jak sama nazwa wskazuje 😅). Genezę przepisu datuje się na rok 1800. Jednak zarówno rok jego powstania, jak i autor i pierwotna receptura nie są znane. Red Velvet Cake jest popularne w Stanach Zjednoczonych dzięki słynnemu nowojorskiemu hotelowi Waldorf-Astoria. Jednak przepis na ciasto powszechnie uważany jest za południowy. Nawet pochodzenie czerwonego koloru ciasta jest kwestią sporną… Niektórzy uważają, że był spowodowany reakcją chemiczną pomiędzy kakao i kwasem, podczas gdy inni wierzą, że to dzięki brązowemu cukrowi, pierwotnie nazywanemu czerwonym.

Jest za to pewne, że podczas II Wojny Światowej do barwienia ciasta używano buraków. Jednak niedługo po niej powszechne stały się sztuczne barwniki i aromaty, które aktualnie są nadal bardzo popularne i Red Velvet Cake zazwyczaj koloruje się czerwonym barwnikiem spożywczym.

Ja postanowiłam odświeżyć stary wojenny przepis na Red Velvet przemycając do niego pełnego wartości odżywczych buraka oraz wprowadzając pewne poprawki dietetyczne 😋 W moim przepisie zamiast cukru znajdziecie erytrol a także wegańskie zamienniki produktów odzwierzęcych oryginalnie używanych do wypieku Red Velvet. Jeśli jesteś fanem buraków, albo kuchennych eksperymentów to ten przepis jest idealny dla Ciebie ! Osoby, które nie znoszą smaku buraka uprzedzam, że ciasto ma delikatny posmak buraczany.

Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz żadnych sztucznych barwników !


buraki

Wystarczy burak, który oprócz pięknego koloru może pochwalić się bogactwem witamin i minerałów ! Zawiera wit A, wit z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B9), wit C, E i K. Burak jest również bogaty w pierwiastki mineralne takie, jak bor, chlor, cynk, fluor, fosfor, kobalt, lit, magnez, mangan, miedź,  molibden, potas, sód, wapń, żelazo a nawet rubid i cez. Wbrew powszechniej opinii, buraki nie są obfite w żelazo. Mimo to, są w stanie zapobiec anemii. Zawarte w nich barwniki – betacyjany – wykazują silne działanie antyutleniające i potrafią aż czterokrotnie zwiększyć przyswajanie tlenu przez komórki. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym barwniki te chronią również przed rakiem. Warzywo to także zwiększa odporność na choroby wirusowe, dlatego z pewnością powinniśmy je jeść podczas pandemii koronawirusa, ale też w zwykłych okresach zwiększonego ryzyka chorób wirusowych.


Red Velvet Cake z burakiem

Red Velvet Cake z burakiem – przepis

Gramatura na tort z dwóch blatów ciasta w kształcie serca (długość 20 cm). Ja zrobiłam połówkę. Wychodzi z niej 6 kawałków, więc całość będzie mieć około 12 kawałków. Przepis zawiera wersję wegańską w nawiasach.


Składniki:


Ciasto:

  • 320 g mąki
  • 240 g obranego buraka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki octu
  • 2 jajka (w wersji wegańskiej można pominąć lub zamienić aquafabą)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 240 g erytrolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 120 g miękkiego masła (lub oleju kokosowego) + do smarowania formy
  • 1 szklanka maślanki (lub mleka roślinnego)

Krem:

  • 150 g miękkiego masła + 300 g serka kremowego Philadelphia (lub tłusta część z 3 puszek mleczka kokosowego – należy chłodzić przynajmniej 24 h (najlepiej nawet dłużej) przed ubijaniem)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • erytrol puder do smaku (ja dodałam 8 łyżek)

składniki na red velvet

Sposób przygotowania:


Ciasto:

  • Do kremu potrzebny będzie puder z erytrolu, więc najlepiej zacząć od zrobienia pudru z części erytrolu w misie blendera zanim go ubrudzimy burakiem 😜

erytrol puder

  • Buraka obieramy, odważamy 240 g i ścieramy na tarce. Umieszczamy go w misie blendera razem z maślanką (lub mlekiem roślinnym), octem, sokiem z cytryny i 2 łyżeczkami ekstraktu waniliowego. Wszystkie składniki miksujemy na puree.

burak

puree buraczane

  • W dużej misce ucieramy mikserem masło (olej kokosowy) ze słodzikiem (niezmielonym) i dodajemy jajka (lub aquafabę).

masło ze słodzikiem

  • Następnie dolewamy puree buraczane i na koniec mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy całość do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji.

ciasto

  • Formę (lub formy jeśli mamy 2 takie same) smarujemy masłem i wylewamy ciasto.

ciasto

  • Pieczemy ok. 50 min w 175 °C. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy. Jeśli mamy tylko jedną foremkę pieczemy kolejny blat.


Krem:

Kiedy ciasto wystygnie zabieramy się na przygotowanie kremu.

  1. Tradycyjny krem przygotowujemy ucierając miękkie masło z serkiem i erytrolem.
  2. Wegański krem nie jest niestety taki gęsty od razu po ubiciu, ale spokojnie, stężeje w lodówce 😀 Potrzebne nam będzie tłuste mleczko. Aby wykonać krem musimy oddzielić płynną część mleczka od stałej, ponieważ będziemy ubijać tylko tę stałą. Mleczko ubijamy mikserem jak śmietanę razem z wanilią uważając, żeby go nie przebić, bo będzie zbyt rzadkie. Na koniec jeszcze słodzimy pudrem z erytrolu i krótko mieszamy. Bardzo polecam Wam ten link, w którym dokładniej omówiony jest proces ubijania mleczka kokosowego 🥥👉🏻 https://slodkipomysl.pl/jak-ubic-smietanke-kokosowa/#

mleczko kokosowe

Kiedy krem jest gotowy przekładamy nim blaty ciasta i obkładamy boki oraz wierzch. Teraz trzeba jeszcze schłodzić je w lodówce ☝🏻❄️ Przy tradycyjnym kremie wystarczy kilka godzin, ale wegański lepiej chłodzić całą noc, dlatego jeśli planujesz upiec tort w wersji wegańskiej musisz odpowiednio wcześniej schłodzić mleczko w puszkach a potem gotowy tort.


Red Velvet Cake z burakiem

Red Velvet Cake z burakiem

Twój Red Velvet Cake z burakiem gotowy ! Smacznego ! 🌹

1 thought on “Red Velvet Cake z burakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *