Wartość odżywcza kalafiora
Gwiazdą dzisiejszego wieczoru jest kalafior ! ⭐️ To niesamowicie zdrowe warzywo zawiera między innymi: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: C, K, B1, B2, B6 oraz kwasy: nikotynowy, pantotenowy i jabłkowy. Kalafior, jak większość warzyw kapustnych, ma także w swoim składzie sulforafan, czyli związek wykazujący działanie przeciwnowotworowe poprzez oddziaływanie na enzymy powiązane z reakcjami neutralizacji czynników rakotwórczych. Kalafiora można przyrządzić na wiele sposobów… jednak ja wybrałam najprostszy, czyli zupę i stworzyłam przepis na prosty krem z kalafiora🥄
Przepis na prosty krem z kalafiora
Składniki:
- 1 kg kalafiora
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 8-10 liści bazylii
- pieczywo pszenne (pół bagietki lub chleb)
- sól i pieprz



Przygotowanie:
- Kalafior ugotować w osolonej wodzie na średnim ogniu przez 20-30 min. do miękkości (im krótszy czas gotowania, tym mniejsze straty składników odżywczych).
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony i pokrojony w plasterki) i smażyć jeszcze chwilę.
- Kalafior odcedzić i dodać do garnka cebulę wraz z czosnkiem. Całość zblendować na krem i doprawić.
- Na używanej wcześniej patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy. Pieczywo pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć do momentu, kiedy grzanki będą chrupiące.
- Gotowy krem z kalafiora podawać z grzankami i świeżą bazylią.






Więcej inspiracji…
Po pomysły na inne wytrawne dania znajdziesz w zakładce WYTRAWNE 🧄
Piśmiennictwo:
- Krochmal-Marczak B., Sawicka B., Stryjecka M., Pisarek M., Bienia B., Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.), Herbalism, 2017, 1(3), s. 80–91
- Sikorska-Zimny K. WYBRANE GLUKOZYNOLANY I ICH POCHODNE:
ŹRÓDŁA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ DZIAŁANIE NA ORGANIZM CZŁOWIEKA. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIX, 2016, 1, str. 96 – 105