prażone jabłka

Prażone jabłka

W przepisie na ciasto marchewkowe użyłam prażonych jabłek mojej babci. Dzisiaj zdradzę Wam, jak powstają najlepsze prażone jabłka świata ! 😍

Dziadkowie opiekują się swoim ogrodem na wsi tak, aby warzywa i owoce nie zawierały żadnych pestycydów i sztucznych nawozów, dzięki temu powstają z nich „ekologiczne” przetwory, takie jak prażone jabłka.


Szarlotka
Z prażonych jabłek możemy wyczarować smakowitą szarlotkę z lodami !

Przepis na prażone jabłka:

Jabłka (najlepsze będą papierówki) myjemy, obieramy i dzielimy na ćwiartki. Następnie wycinamy gniazda i wrzucamy do dużego garnka i wlewamy wodę. Na 3-4 kg jabłek potrzebna jest 1 szklanka wody. Jabłka prażymy na małym ogniu do momentu rozgotowania. Dodajemy 2-3 łyżki cukru (można także dodać cynamon), dokładnie mieszamy i wlewamy do słoików. Słoiki należy zagotować i postawić do góry dnem. Proste, prawda? 🥰


prażone jabłka
Kolor prażonych jabłek może różny w zależności od dodatku cynamonu.

Prażone jabłka możemy wykorzystać do różnego rodzaju deserów jako:

  • farsz do tradycyjnych naleśników z prażonym jabłkiem
  • nadzienie drożdżowych rogalików
  • dodatek do owsianki czy ryżu na słodko
  • główny składnik zapiekanych jabłek z owsianą kruszonką
  • wypełnienie szarlotki ❤️

Naleśniki z prażonymi jabłkami i cynamonem
Naleśniki z prażonymi jabłkami i cynamonem

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką
Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *