W przepisie na ciasto marchewkowe użyłam prażonych jabłek mojej babci. Dzisiaj zdradzę Wam, jak powstają najlepsze prażone jabłka świata ! 😍
Dziadkowie opiekują się swoim ogrodem na wsi tak, aby warzywa i owoce nie zawierały żadnych pestycydów i sztucznych nawozów, dzięki temu powstają z nich „ekologiczne” przetwory, takie jak prażone jabłka.



Przepis na prażone jabłka:
Jabłka (najlepsze będą papierówki) myjemy, obieramy i dzielimy na ćwiartki. Następnie wycinamy gniazda i wrzucamy do dużego garnka i wlewamy wodę. Na 3-4 kg jabłek potrzebna jest 1 szklanka wody. Jabłka prażymy na małym ogniu do momentu rozgotowania. Dodajemy 2-3 łyżki cukru (można także dodać cynamon), dokładnie mieszamy i wlewamy do słoików. Słoiki należy zagotować i postawić do góry dnem. Proste, prawda? 🥰



Prażone jabłka możemy wykorzystać do różnego rodzaju deserów jako:
- farsz do tradycyjnych naleśników z prażonym jabłkiem
- nadzienie drożdżowych rogalików
- dodatek do owsianki czy ryżu na słodko
- główny składnik zapiekanych jabłek z owsianą kruszonką
- wypełnienie szarlotki ❤️





