Warto艣膰 od偶ywcza potraw wigilijnych 馃巹

Potrawy wigilijne to nie tylko 藕r贸d艂o kilokalorii, przekle艅stwo odchudzaj膮cych si臋, regionalne tradycje, czy udr臋ka gospody艅. W wielu sk艂adnikach potraw wigilijnych kryj膮 si臋 cenne sk艂adniki od偶ywcze ! Wi臋kszo艣膰 dietetyk贸w i celebrytek w okresie przed艣wi膮tecznym pisze o sposobach ograniczania ilo艣ci jedzenia w 艣wi臋ta. Zgadzam si臋 z tym, 偶e przejadanie si臋 nie s艂u偶y ani dobremu samopoczuciu, ani komfortowi 偶o艂膮dka, ani naszej figurze, ale 艣wi臋ta to wyj膮tkowy czas, w kt贸rym powinni艣my postawi膰 na odpoczynek psychiczny i ma艂e przyjemno艣ci. Z tego powodu nie znajdziecie tu porad, jak nie przyty膰 w 艣wi臋ta. Przedstawiam Wam za to bogactwo dobroczynnych sk艂adnik贸w od偶ywczych potraw wigilijnych !


potrawy wigilijne barszcz

Burak

Pierwsza potrawa wigilijna, czyli czerwony barszcz to wywar z burak贸w. Burak opr贸cz pi臋knego koloru mo偶e pochwali膰 si臋 bogactwem witamin i minera艂贸w. Zawiera wit A, wit z grupy B, C, E i K. Burak jest r贸wnie偶 bogaty w pierwiastki mineralne, takie jak bor, chlor, cynk, fluor, fosfor, kobalt, lit, magnez, mangan, mied藕,  molibden, potas, s贸d, wap艅, 偶elazo a nawet rubid i cez. Wbrew powszechniej opinii, buraki nie s膮 obfite w 偶elazo, mimo to, s膮 zalecane w leczeniu 偶ywieniowym anemii ze wzgl臋du na zawarto艣膰 betacyjan贸w鈥 wykazuj膮 silne dzia艂anie antyutleniaj膮ce i potrafi膮 a偶 czterokrotnie zwi臋kszy膰 przyswajanie tlenu przez kom贸rki. Dzi臋ki w艂a艣ciwo艣ciom antyoksydacyjnym barwniki te chroni膮 r贸wnie偶 przed rakiem. Zakwas buraczany, stosowany do przygotowania tradycyjnego barszczu to tak偶e cenne 藕r贸d艂o probiotyk贸w, czyli szczep贸w bakterii korzystnych dla zdrowia jelit.


potrawy wigilijne uszka

Grzyby

Grzyby s膮 cz臋stym sk艂adnikiem potraw wigilijnych. Dodaj膮 aromatu barszczowi, s膮 farszem uszek, 艣wietnie komponuj膮 si臋 z kapust膮 w pierogach i 艣wi膮tecznej kapu艣cie z grochem. Zawarto艣ci膮 witamin grzyby cz臋sto przewy偶szaj膮 warzywa. Stanowi膮 cenne 藕r贸d艂o nie tylko witamin z grupy B, ale tak偶e C, E, H, PP oraz prowitaminy A i D. Dostarczaj膮 tak偶e wielu sk艂adnik贸w mineralnych. Warto艣膰 od偶ywcz膮 grzyb贸w stanowi膮 te偶 wyst臋puj膮ce w nich zwi膮zki bioaktywne (B-glukany, chitosany, polifenole i inne) dzia艂aj膮ce immunostymuluj膮co, przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i hipoglikemicznie. Niestety du偶膮 wad膮 grzyb贸w jest ich ci臋偶kostrawno艣膰.


potrawy wigilijne kutia

Mak

Potrawy wigilijne, takie jak kutia, makie艂ki, czy makowiec bazuj膮 na nasionach maku. Pod k膮tem zdrowotnym, mak zwraca szczeg贸ln膮 uwag臋 ze wzgl臋du na wysok膮 zawarto艣膰 wapnia. Dla por贸wnani tymczasem mak zawiera a偶 7 razy wi臋cej wapnia ni偶 krowie mleko! Nasiona tej ro艣liny zawieraj膮 te偶 sporo innych sk艂adnik贸w mineralnych – cynk, fosfor, magnez, mangan, mied藕, potas i 偶elazo. Nie brakuje w nim te偶 witamin – witamina A, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamina C, D i E. Mak jest tak偶e bardzo t艂usty, co sprawia, 偶e jest produktem wysokokalorycznym i ci臋偶kostrawnym, ale to zdrowy t艂uszcz ro艣linny bogaty w kwasy omega-3 !


potrawy wigilijne ryba

Ryby

Ryby pojawiaj膮ce si臋 na polskich sto艂ach wigilijnych to oczywi艣cie karp i 艣led藕, ale te偶 艂oso艣, dorsz i sandacz. Ryby s膮 藕r贸d艂em pe艂nowarto艣ciowego bia艂ka oraz witamin i sk艂adnik贸w mineralnych, np. jodu selenu, wit. A i D. Ponadto ryby drobnoo艣ciste, takie jak 艣led藕 s膮 艣wietnym 藕r贸d艂em wapnia. Dodatkowo t艂uste ryby morskie (艂oso艣, 艣led藕) s膮 bogate w kwasy t艂uszczowe omega-3 rekomendowane w profilaktyce chor贸b sercowo-naczyniowych, obni偶aj膮ce poziom cholesterolu LDL i triacylogliceroli oraz dzia艂aj膮ce przeciwzapalnie. Aby nie podwy偶sza膰 kaloryczno艣ci da艅 rybnych polecam zrezygnowa膰 z panierowania i sma偶enia. Rybne potrawy wigilijne mo偶na przyrz膮dzi膰 w piekarniku, w lekkim sosie lub na parze!


potrawy wigilijne kapusta

Kapusta

Tradycyjn膮 potraw膮 wigilijn膮 jest kapusta z grochem. Kapusta, podobnie jak inne warzywa krzy偶owe, odznacza si臋 dzia艂aniem przeciwnowotworowym. Wynika to z w艂a艣ciwo艣ci przeciwutleniaj膮cych zawartych w niej witamin C, E, karotenoid贸w oraz polifenoli. Co ciekawe, badania wykaza艂y, 偶e pod wp艂ywem proces贸w technologicznych, takich jak ogrzewanie czy kiszenie wzrastaj膮 w艂a艣ciwo艣ci przeciwutleniaj膮ce bia艂ej kapusty. Kiszonki dostarczaj膮 r贸wnie偶 cennych bakterii kwasu mlekowego, bardzo wa偶nych dla zdrowia jelit.


potrawy wigilijne sernik

Twar贸g

Jednym ze 艣wi膮tecznych ciast jest sernik, kt贸rego g艂贸wnym sk艂adnikiem jest twar贸g. Twar贸g jest przede wszystkim niskokalorycznym, obfitym 藕r贸d艂em 艂atwostrawnego i pe艂nowarto艣ciowego bia艂ka! Tryptofan pochodz膮cy z bia艂ka twarogu mo偶e by膰 wykorzystywany do syntezy serotoniny, kt贸ra pe艂ni wa偶n膮 rol臋 w regulacji wielu funkcji organizmu, m.in. nastroju, snu, 艂aknienia. Twar贸g jest tak偶e 藕r贸d艂em wapnia, sk艂adnika mineralnego niezb臋dnego dla zdrowia ko艣ci.


Bibliografia

Korzeniowska 鈥 Ginter R., Gru偶y艅ska M. Wykorzystanie kulinarne warzyw kapustnych w aspekcie w艂a艣ciwo艣ci prozdrowotnych. Probl Hig Epidemiol 2013; 94 (3): 639 鈥 641.

Znaczenie twarogu w 偶ywieniu cz艂owieka. Siemianowski K, Szpendowski J. Probl Hig Epidemiol 2014, 95(1): 115-119 

Przys艂awski J., Gertig H. – Bromatologia. Zarys nauki o 偶ywno艣ci i 偶ywieniu. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa 2006-2007

Gaw臋cki J. 呕ywienie cz艂owieka 1 Podstawy nauki o 偶ywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 2010

Golianek A., Mazurkiewicz-Zapa艂owicz K. 2016. 鈥濭rzyby w diecie cz艂owieka 鈥 warto艣膰 od偶ywcza i prozdrowotna.鈥 Kosmos 65 (4): 513-522.

http://ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/mak-przyprawa-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie-maku,23055.html#witaminy-i-wartosci-odzywcze-maku

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *