Lato to czas pełen słońca i dojrzewających w jego promieniach owoców, dlatego najlepszym sposobem na celebrację letnich poranków jest wyczarowanie owocowego śniadania 🥐🍓
Jednym z moich ulubionych dań śniadaniowych są placki twarogowe. Koniecznie musicie spróbować ich w towarzystwie brzoskwiń, dżemu malinowego i biszkoptowego serka 😍 Z kolei na jesień polecają się prażone jabłka z dodatkiem cynamonu 😃
Łapcie przepis !



Składniki na 2-3 porcje:
• 250 g twarogu
• 3 jaja
• 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
• 1 łyżka erytrolu
• 1 opakowanie serka biszkoptowego
• Brzoskwinie
• Dżem malinowy (najlepiej domowy)
• Masło do smażenia (najlepiej klarowane) lub olej rzepakowy
Przygotowanie:
Twaróg przełóż do miski, wbij jaja i dodaj połowę serka. Wymieszaj dokładnie widelcem. Dodaj mąkę, słodzik, następnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i nakładaj łyżką porcje ciasta formując je w kształt okrągłych placków. Po kilku minutach przewróć i podsmaż z drugiej strony. Po przełożeniu wszystkich placków na talerz każdy z nich ozdób kleksem z pozostałego serka i dżemu malinowego. Na koniec obłóż plastrami brzoskwiń 🍑
Poczuliście lato? 😎 Smacznego ! 🧡
Porada
Jeśli nie masz mąki pełnoziarnistej możesz ją zrobić mieszając mąkę oczyszczoną z otrębami
Spróbujcie też jesiennego wariantu z prażonym jabłkiem !


