Placki twarogowe z sezonowymi owocami 🍑

Lato to czas pełen słońca i dojrzewających w jego promieniach owoców, dlatego najlepszym sposobem na celebrację letnich poranków jest wyczarowanie owocowego śniadania 🥐🍓

Jednym z moich ulubionych dań śniadaniowych są placki twarogowe. Koniecznie musicie spróbować ich w towarzystwie brzoskwiń, dżemu malinowego i biszkoptowego serka 😍 Z kolei na jesień polecają się prażone jabłka z dodatkiem cynamonu 😃

Łapcie przepis !


Placki twarogowe z sezonowymi owocami

Składniki na 2-3 porcje:


• 250 g twarogu
• 3 jaja
• 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
• 1 łyżka erytrolu
• 1 opakowanie serka biszkoptowego
• Brzoskwinie
• Dżem malinowy (najlepiej domowy)
• Masło do smażenia (najlepiej klarowane) lub olej rzepakowy


Przygotowanie:


Twaróg przełóż do miski, wbij jaja i dodaj połowę serka. Wymieszaj dokładnie widelcem. Dodaj mąkę, słodzik, następnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i nakładaj łyżką porcje ciasta formując je w kształt okrągłych placków. Po kilku minutach przewróć i podsmaż z drugiej strony. Po przełożeniu wszystkich placków na talerz każdy z nich ozdób kleksem z pozostałego serka i dżemu malinowego. Na koniec obłóż plastrami brzoskwiń 🍑


Poczuliście lato? 😎 Smacznego ! 🧡


Porada

Jeśli nie masz mąki pełnoziarnistej możesz ją zrobić mieszając mąkę oczyszczoną z otrębami

Spróbujcie też jesiennego wariantu z prażonym jabłkiem !


placki twarogowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *