pampuchy bao

Pampuchy bao ­čɻԣĄ´ŞĆÔÇŹ­čöą

Bu┼éeczki bao pochodz─ů z Chin, ale ciesz─ů si─Ö ogromn─ů popularno┼Ťci─ů w ca┼éej Azji. Od jakiego┼Ť czasu tak┼╝e w Polsce. Bao w dialekcie p├│┼énocnochi┼äskim oznacza ÔÇ×bu┼éeczk─ÖÔÇŁ. Przygotowuje si─Ö je na bazie m─ůki pszennej, oleju, dro┼╝d┼╝y, octu ry┼╝owego i cukru. Uformowane bu┼éeczki paruje si─Ö w specjalnych bambusowych koszach. Wype┼énione nadzieniem bu┼éeczki bao swoim kszta┼étem przypominaj─ů otwart─ů paszcz─Ö i tradycyjnie nadziewane s─ů wieprzowin─ů, dlatego mieszka┼äcy Tajwanu potocznie nazywaj─ů je h├│═ś-k─ü-ti (ŔÖÄňĺČŔ▒Č), co oznacza tygrysa gryz─ůcego ┼Ťwini─Ö ­čÉ»­čÉĚ

Moje bu┼éeczki s─ů zdecydowanie wolne od przemocy, poniewa┼╝ nie zawieraj─ů mi─Ösa ­čśő Nie s─ů te┼╝ tradycyjne, bo do ich przygotowania u┼╝y┼éam o wiele ta┼äszych i ┼éatwiej dost─Öpnych polskich bu┼éek na parze ­čśŤ I tym sposobem powsta┼éy pampuchy bao ÔŁĄ´ŞĆÔÇŹ­čöą



Pampuchy bao – sk┼éadniki na 2 porcje:

  • 6 bu┼éek na parze
  • 3 ┼éy┼╝ki majonezu
  • Szczypiorek + opcjonalnie ┼éody┼╝ki zi├│┼é (zero waste – zamiast wyrzuca─ç ┼éody┼╝ki pietruszki/ bazylii/ kolendry dodaj je do sosu !)
  • 3 plastra sera cheddar (po 1/2 plastra do bu┼éki)
  • 12 plastr├│w w─Ödzonego tofu
  • Sa┼éata
  • Kimchi
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • P─Öczek rzodkiewek
  • 1/2 ma┼éej fili┼╝anki cukru
  • 1 ma┼éa fili┼╝anka octu (przyk┼éadowo z pomara┼äczy, ale mo┼╝e tez by─ç jab┼ékowy, ry┼╝owy albo winny)
  • 1,5 fili┼╝anki wody
  • Kawa┼éek ┼Ťwie┼╝ego imbiru

składniki pampuchy bao

Marynowane warzywa (dzie┼ä wcze┼Ťniej):

Marchew obierz, umyj i za pomoc─ů obieraczki pokr├│j na cienkie plastry. Nast─Öpnie przekr├│j je na p├│┼é, ┼╝eby by┼éy kr├│tsze. Rzodkiewki umyj i pokr├│j t─ů sam─ů technik─ů lub no┼╝em na plastry. Cebul─Ö obierz, umyj i pokr├│j na pi├│rka. W mi─Ödzyczasie w ma┼éym garnku wymieszaj cukier, ocet, wod─Ö i kawa┼éek imbiru. Podgrzewaj na ma┼éym ogniu i mieszaj, aby cukier si─Ö rozpu┼Ťci┼é. Doprowad┼║ do wrzenia i ┼Ťci─ůgnij z palnika. Pokrojone warzywa w┼é├│┼╝ do s┼éoika i zalej gor─ůc─ů marynat─ů. Zakr─Ö─ç i poczekaj a┼╝ warzywka si─Ö zamarynuj─ů. Najlepiej dob─Ö, wi─Öc warto zrobi─ç je poprzedniego dnia.

Ps podane miary sk┼éadnik├│w marynaty s─ů orientacyjne i zale┼╝─ů od pojemno┼Ťci s┼éoika. Najwa┼╝niejsza jest proporcja.

cukier: ocet: woda – 1: 2: 3.

marynowane warzywa

marynowane warzywa

Przygotowanie bao:

Zagotuj wod─Ö w garnku. Bu┼éeczki natnij pozostawiaj─ůc oko┼éo centymetr zapasu. Kiedy woda zacznie wrze─ç odrobin─Ö zmniejsz ogie┼ä tak, aby woda parowa┼éa i ustaw na garnku kosz bambusowy, parownik lub po prostu durszlak. U┼é├│┼╝ w nim bu┼éeczki i paruj do momentu a┼╝ b─Öd─ů ca┼ékowicie mi─Ökkie. W mi─Ödzyczasie zblenduj majonez z zio┼éami, pokr├│j tofu oraz ser i op┼éucz sa┼éat─Ö. Kiedy bu┼éeczki b─Öd─ů mi─Ökkie ┼Ťci─ůgnij je z parownika i odczekaj kilka minut, ┼╝eby si─Ö nie poparzy─ç. Posmaruj je w ┼Ťrodku sosem i nadziej plastrami tofu, sera cheddar, li┼Ť─çmi sa┼éaty oraz kimchi i marynowanymi warzywami.

Zajadaj pr─Ödko p├│ki ciep┼ée ! ­čśő

Ostrze┼╝enie !

Bao s─ů potraw─ů o wysokim potencjale brudz─ůcym zar├│wno konsumenta jak i jego najbli┼╝sze otoczenie ­čśŤ

Je┼Ťli zasmakowa┼éy Wam marynowane warzywa lub jeste┼Ťcie fanami azjatyckich klimat├│w koniecznie spr├│bujcie Wietnamskich bagietek Banh Mi !

Dodaj komentarz

Tw├│j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *