Marnowanie żywności to bardzo częsty problem… Szczególnie, kiedy nie planujemy swoich posiłków i kupujemy produkty spożywcze, bo aktualnie mamy na nie ochotę, albo po prostu, żeby w domu było coś do jedzenia. Wiele osób, szczególnie teraz podczas trwającej pandemii, robi wielkie zakupy raz na tydzień i przez ten czas niektóre produkty mogą się zepsuć. Albo też kupujemy nowe jedzenie zanim jeszcze zjemy wszystko z poprzednich zakupów. Dodatkowo na niekorzyść zachowania świeżości produktów spożywczych wpływa ich niewłaściwe przechowywanie. Powodów jest wiele, ale skutkiem pozostaje psucie się żywności.
Polski Instytut Ekonomiczny donosi, że statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, co plasuje nas na piątym miejscu w Unii Europejskiej. Najczęściej wyrzucane produkty to: pieczywo (49 proc.), owoce (46 proc.), wędliny (45 proc.), warzywa (37 proc.), jogurty (27 proc.), ziemniaki (17 proc.), mleko (12 proc.).
Zatem, jak nie marnować jedzenia… Oto podpowiedź !
W jaki sposób możemy ograniczyć wyrzucanie żywności?



1. Planowanie posiłków z wyprzedzeniem
Stworzenie prostego planu posiłków na kilka najbliższych dni nie zajmuje wiele czasu, a niesie za sobą szereg korzyści ! Pierwsza z nich to oczywiście zmniejszenie ryzyka marnowania jedzenia. Po drugie kupując tylko potrzebne produkty unikamy podjadania niezdrowych przekąsek ! Jest to pomocne w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zdrowych nawyków żywieniowych 😊 Ponadto nie musimy przed każdym posiłkiem zastanawiać się, co przygotować. Do stworzenia takiego planu wystarczy tylko odrobina kreatywności, coś do notowania i ewentualnie jakaś fajna apka lub blog z przepisami 😄
2. Analiza stanu lodówki i szafek kuchennych
Planując posiłki najlepiej jest najpierw sprawdzić, co już mamy w domu, żeby uwzględnić te produkty w swoim planie żywieniowym. Uratuje to już zakupione jedzenie przed zepsuciem i usprawni proces wymyślania potraw 😋
3. Lista zakupów
W oparciu o gotowy plan żywieniowy możemy sprawnie przygotować listę zakupów. Mając przygotowane przepisy do zaplanowanych dań wiemy nawet, w jakich ilościach trzeba kupić produkty. Zakupy w listą są o wiele szybsze, dzięki czemu oszczędzamy czas, a także bardziej ekonomiczne ! 💸
4. Świeże i dobre jakościowo produkty
Podczas zakupów zwracaj uwagę na stan warzyw i owoców oraz sprawdzaj daty przydatności do spożycia pakowanych produktów spożywczych. Warto wybierać produkty z odpowiednio długą datą, ale uwaga na konserwanty ! Bardzo długie okresy przydatności mogą wynikać z dodatków wielu konserwantów, dlatego oprócz daty należy czytać składy. Przy wyborze owoców i warzyw sprawdzaj, czy nie są uszkodzone, obite lub zbyt miękkie. Jeśli masz zamiar zjeść jakiś owoc dopiero tydzień po zakupach to warto wybrać mniej dojrzały. Przez tyle czasu na pewno zdąży dojrzeć i raczej się nie zepsuje. Inna sprawa to akcje typu „kupuję, nie marnuje”. Możemy w ten sposób przyczynić się do zapobiegania marnowania żywności nie tylko w swoim domu, ale też przez markety, jednak musimy być pewni, że produkty te są nadal zdatne do spożycia oraz że zjemy je w najbliższym czasie.
5. Odpowiednie przechowywanie żywności
Warzywa najlepiej trzymać w dolnej szufladzie lodówki, mięso mrozić, jeśli nie planujesz go od razu użyć, a wędliny kupione na wagę w foliowym woreczku przekładać do pojemników (najlepiej szklanych). Kontroluj też temperaturę w lodówce i dostosowuj ją do ilości rzeczy, które przechowujesz. Z warzywami i owocami, które trzymamy poza lodówką także trzeba uważać i nie trzymać ich na słońcu, ani w foliowych siatkach. Jeśli chodzi o produkty sypkie, najlepiej jest przesypywać je do słoików lub pojemników do przechowywania, żeby uniknąć nalotu moli kuchennych.
6. Wykorzystanie zamrażarki
Kiedy masz aktualnie nadmiar jakiegoś produktu po prostu włóż go do zamrażarki ! Mrożenie przedłuża świeżość, jednocześnie nie zmniejszając wartości odżywczej żywności. Należy jedynie pamiętać, żeby nie zamrażać produktów rozmrożonych i zapisywać sobie daty włożenia do zamrażarki. Różne grupy mrożonych produktów mają różne okresy przydatności.
Jak nie marnować jedzenia i wykorzystać przejrzałe banany ?



Pomysł nr 1: Koktajl kawowy
Składniki:
- 1 przejrzały banan
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 ml mleka
- wanilia (można kupić gotowe mleko sojowe waniliowe)
- cynamon
Przygotowanie:
Kawę zaparzamy w połowie szklanki wody i studzimy. Banana obieramy i miksujemy z mlekiem, wanilią i kawą. Przelewamy do szklanki lub butelki i posypujemy cynamonem.



Pomysł nr 2: Placki owsiane (2 porcje)
Składniki:
- 1 przejrzały banan
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka
- wanilia lub cynamon
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Płatki miksujemy na mąkę, dodajemy resztę składników (oprócz oleju) i miksujemy ponownie na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy placki po kilka minut z każdej strony aż się ładnie przyrumienią. Można podawać z syropem klonowym, dżemem, jogurtem, z czym tylko lubicie !



Pomysł nr 3: Chlebek bananowy
Składniki:
- 4 przejrzałe banany
- 180 g mąki pszennej lub owsianej (1,5 szklanki)
- 70 g miękkiego masła lub oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- dodatkowo 1/2 szklanki erytrolu, jeśli lubicie słodki smak
Przygotowanie:
Bananki obieramy i 1 zostawiamy do dekoracji. 3 rozgniatamy widelcem i mieszamy z masłem/olejem i jajkiem. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy do uzyskania gęstej masy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy gotową masę. Na wierzchu układamy plastry banana do ozdoby. Chlebek pieczemy w 180 st. przez 50-55 min do suchego patyczka.
Mam nadzieję, że teraz już wiesz, jak nie marnować jedzenia 😊 i wypróbujesz moje sposoby na przejrzałe banany 🍌 Zachęcam Cię również do kulinarnych inspiracji w oparciu o moje inne przepisy. Znajdziesz je tutaj. Buziaczki ! 😘