Hummus mocno orzechowy

Słowo „hummus” oznacza cieciorkę. Pełna nazwa znanej nam potrawy to hummus b’tahini. Aby ją stworzyć wystarczy zmiksować gotowaną ciecierzycę z tahini (pastą z sezamu) oraz czosnkiem i cytryną. Dokładne pochodzenie hummusu nie jest znane. Z pewnością powstał on na Bliskim Wschodzie. Od Greków, po Turków, Syryjczyków, Palestyńczyków, Egipcjan, wszyscy uważają, że to ich przodkowie byli autorami przepisu na hummus. Pojawiają się także głosy, że hummus wymyślono w Indiach.

Większość składników stosowanych do przygotowania hummusu znanych jest od wieków. Ciecierzyca, nazywana także cieciorką, używana była już 10 tysięcy lat temu na terenie Turcji (jako jedna z pierwszych uprawianych roślin strączkowych). O tahini, sezamowej paście, wspominają arabskie księgi kucharskie, pochodzące z XIII wieku. 

hummus

Ciecierzyca jest rośliną strączkową bogatą w białko i wiele cennych mikroelementów. Stanowi ważne źródło minerałów takich, jak cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Jest skarbnicą kwasu foliowego, a przy tym zawiera też nieco witamin – wit A, wit z grupy B, wit C, E i K. Taka kombinacja związków mineralnych i witaminowych wpływa pozytywnie na układ krwionośny. Żelazo oraz kwas foliowy chronią przed niedokrwistością, natomiast witamina K reguluje proces krzepnięcia krwi, co ma znaczenie nie tylko przy gojeniu się ran, ale także podczas obfitych miesiączek. Potas zaś, jako niezbędny elektrolit, normalizuje ciśnienie krwi. W ciecierzycy znajdziemy ponadto dużo błonnika, który nie tylko wspomaga odchudzanie, ale ma znaczenie również w profilaktyce chorób układu krążenia. Odpowiednia ilość błonnika w diecie pozwala również unormować poziom glukozy we krwi, obniżyć całkowite stężenie cholesterolu i ma niebagatelny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego.

W Egipcie, ze względu na właściwości pobudzające, nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak. Sama ciecierzyca jest też idealnym zamiennikiem kawy (cholina 95 mg/100 g) oraz mięsa (20 g białka w 100 g).


Ja stworzyłam przepis na przepyszny hummus z dużą ilością przeróżnych orzechów ! Podnoszą one kaloryczność pasty, ale pamiętajmy, że są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zazwyczaj są niedoborowe w naszej diecie.


Przepis na hummus orzechowy

hummus orzechowy

Składniki:

  • 20 g orzechów laskowych
  • 20 g orzechów włoskich
  • 20 g orzechów ziemnych
  • 400 g gotowanej cieciorki (może być ze słoika 😋 )
  • 2 łyżki mleka roślinnego (najlepiej z orzechów)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka tahini
  • po 3 szczypty soli i pieprzu

Przygotowanie:

orzechy
  1. Porcje orzechów odmierzamy na wadze i umieszczamy je w blenderze. Miksujemy do uzyskania masła, często mieszając.
cieciorka

2. Dodajemy cieciorę, mleko, sok z cytryny, tahini oraz sól i pieprz. Miksujemy dalej do uzyskania konsystencji kremu. Często mieszamy pastę, wyciągając gładszą część spod spodu na górę. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać więcej mleka lub trochę wody.

3. Nasz mocno orzechowy hummus jest gotowy ! Teraz możemy zjeść kanapki z hummusem i konserwowym ogórkiem lub nałożyć pastę do małych słoiczków i podzielić się nim z przyjaciółkami 🥰

hummus orzechowy

Starcza na około 10 porcji

1 porcja = 120 kcal | 5 g białka | 5,5 g tłuszczu | 13 g węglowodanów

Zajrzyjcie do zakładki przepisy po kolejną porcję inspiracji !

Bibliografia wstępu

2 thoughts on “Hummus mocno orzechowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *