fit tiramisu

Fit Tiramisu

Kto nie uwielbia tiramisu ? Jestem pewna, że większość osób, które odmawiają jego zjedzenia robi to bardziej ze względu na wysoką kaloryczność tego deseru niż na jego smak. Fakt, że ludzie przepadają za tiramisu potwierdza również wynik mojej ankiety w mediach społecznościowych, w której zapytałam Was o to, jaki przepis dodać na bloga. Fit Tiramisu uzyskało prawie tyle samo głosów, co pralinki kinder bueno. Idąc za Waszą poradą prezentuję Wam mój przepis na odchudzone Fit Tiramisu !


fit tiramisu

Fit Tiramisu – przepis na 2 porcje

Składniki:

  • 1 filiżanka kawy
  • 50 ml Amaretto
  • 100 g serka śmietankowego
  • dodatkowa łyżka Amaretto
  • 6 łyżek pudru z erytrolu
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • niesłodzone kakao

fit tiramisu

Sposób przygotowania:

1.Zaparz kawę. Może to być czarna kawa z ekspresu lub zaparzona z 2 łyżeczek kawy sypanej. Po wystudzeniu wymieszają ją z 50 ml Amaretto.

2. Serek śmietankowy wymieszaj z łyżką Amaretto oraz pudrem z erytrolu. Puder z erytrolu w prosty sposób przygotujesz przy pomocy blendera z misą lub Thermomixa.

3. Na dnie naczynia ułóż pierwszą warstwę biszkoptów. Następnie nasącz ją 1/3 ponczu kawowego, posmaruj 1/2 serka i posyp kakao.

4. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów, nasącz je ponczem, posmaruj serkiem i posyp kakao. Na wierzchu ułóż ostatnie biszkopty, nasącz je resztą ponczu i posyp kakao.

5. Gotowy deser przed podaniem najlepiej jest wstawić na kilka godzin do lodówki.


fit tiramisu

Smacznego !

Ciekawostka

Czy wiesz, że nazwa tiramisù oznacza „podnieś mnie” ? Często jest też tłumaczona na polski jako „podnieś mnie na duchu”. Część osób uważa, że deser ten poprawia humor dzięki wybornemu smakowi i dodaje energii przez wysoką kaloryczność, jednak niektórzy rozumieją to dosłownie nawiązując do afrodyzjakalnych właściwości przysmaku…

Więcej o tiramisu możecie dowiedzieć się ze strony italofilia.pl !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *