Sylwester już jutro a Ty nadal nie masz pomysłu co postawić na stół ? Co roku przygotowujesz te same dania i chcesz zaskoczyć swoich gości oryginalnymi przekąskami ? Żaden problem 🎊 Zainspiruj się moimi pomysłami za ciekawe przekąski na Sylwestra !
Ciekawe przekąski na Sylwestra :



Sałatka brokułowa
Sałatka brokułowa ma w mojej rodzinie status sałatki kultowej 👑. Mama znalazła przepis na nią dawno temu i przez ten czas został przez nas udoskonalony. Prezentuję Wam więc nasz rodzinny przepis na sałatkę brokułową. Do jej wykonania potrzebny będzie: brokuł, słonecznik, boczek, suszona żurawina, czerwona cebula, ocet jabłkowy, majonez, cukier, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na różyczki i krótko gotujemy (ja zalewam zimna woda i jak woda zacznie wrzeć wyłączam, odcedzam i zalewam zimna woda, żeby szybko ostygnął). W międzyczasie na patelni prażymy słonecznik, przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy pokrojony boczek (najlepiej chudy) i również przekładamy do miski. Wyłączamy ogień i na jeszcze ciepłą patelnię wlewamy 2 łyżki octu jabłkowego, żeby rozpuścić w nim łyżkę cukru. Taką miksturę mieszamy z kilkoma łyżkami majonezu, pieprzem i solą. Połowę cebuli kroimy w kosteczkę. Brokuł odcedzamy i mieszamy ze słonecznikiem, boczkiem, cebulą, suszoną żurawina (1 małe opakowanie) i sosikiem.



Zapiekanki z kimchi i cheddarem
Kimchi to przepyszna ostra koreańska kiszonka, którą można przygotować własnoręcznie lub kupić gotową w sklepie. Moje ulubione kimchi to Hot Vegan z polskiej firmy Runoland. Do przygotowania zapiekanek będą potrzebne również bułki pszenne. Moje ulubione do przygotowywania zapiekanek, grzanek i burgerów to Bułki do hamburgerów sieci Auchan, ponieważ nie zawierają substancji konserwujących i polepszaczy, a ponadto po podgrzaniu są super chrupkie ! Oprócz tego należy zaopatrzyć się w ser cheddar i opcjonalnie sezam do posypania.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułki przekrajamy na pół. Na każdą połówkę nakładamy kimchi, plaster sera cheddar i posypujemy odrobiną sezamu. Tak przygotowane kanapki zapiekamy ok. 10 min aż rozpuści się ser.
Burgery z tofu
Inspiracją do powstania tych fantastycznych burgerów był przepis Jadłonomii na Tofu w sosie śliwkowym. Oprócz składników wymienionych w przepisie na tofu potrzebne są bułki burgerowe (według preferencji, zdrowszą opcją będą grahamki lub bułki pełnoziarniste), ogórki konserwowe, ser cheddar, rukola, ketchup i majonez.
Przygotowanie:
Przygotowujemy Tofu w sosie śliwkowym według przepisu Jadłonomii. W międzyczasie kroimy ogórki w plastry i myjemy rukolę. Bułki można podgrzać w piekarniku, ale nie jest to konieczne. Jedną połowę bułki smarujemy majonezem a drugą ketchupem. Na dolnej części układamy rukolę, ogórki i ser cheddar. Na koniec kładziemy gotowe tofu i zamykamy nasze burgery.



Guacamole do nachosów
Zamiast kupować gotowe dipy do nachosów można przygotować swój własny dip z awokado i pomidorów ! Jest to o wiele zdrowsza i smaczniejsza wersja sosu, który idealnie pasuje do nachosów swoim meksykańskim stylem. Do przygotowania guacamole potrzebne jest awokado, pomidor, cebula, sok z limonki lub cytryny, ostra papryka w proszku lub w formie sosu, czosnek, sól oraz pieprz.
Przygotowanie:
Awokado myjemy, przekrajamy na pół manewrując nożem wokół pestki, otwieramy i wyciągamy pestkę (można zrobić to palcami lub lekko wbić w pestkę nóż i wyciągnąć nożem). Następnie z obu połówek za pomocą łyżki wyciągamy miąższ, przekładając go do miski. Uważam, że jest to lepszy sposób niż obieranie ze skórki, ponieważ unikamy wyrzucenia części owocu wraz ze skórką. Miąższ awokado rozgniatamy widelcem i dodajemy sok z limonki lub cytryny, ostrą papryką w proszku lub sosie, czosnek, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Na koniec kroimy pomidora oraz cebulkę w kostkę i dodajemy do dipu.
Suszone śliwki nadziewane jajkiem, serem i orzechami
Tych przekąsek spróbowałam pierwszy raz u rodziców mojego narzeczonego… zupełnie nie spodziewając się tak fenomenalnego smaku ! Nie przyszłoby mi do głowy, że połączenie suszonych śliwek z jajkiem, serem żółtym, czosnkiem, orzechami włoskimi i majonezem może zrobić na mnie takie wrażenie. Dlatego pełna zachwytu dzielę się z Wami przepisem.
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Ser żółty oraz jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy kroimy na małe kawałki. Starte składniki mieszkamy z orzechami i majonezem. Doprawiamy startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Śliwki nacinamy tak, aby stworzyć z nich sakiewki i faszerujemy przygotowanym nadzieniem.
Warzywa z hummusem
Moja kolejna propozycja na ciekawe przekąski na Sylwestra na pewno spodoba się osobom dbającym o zdrową dietę nawet w czasie świąt. Przepis jest bardzo prosty i całkowicie wegański 🌿. Do maczania w hummusie najlepiej nadają się warzywa o twardej i chrupiącej konsystencji, dlatego ja najchętniej używam marchewki, papryki i selera naciowego. Warzywa wystarczy obrać, pokroić w słupki i ładnie ułożyć na talerzu. Hummus można kupić gotowy lub przygotować własnoręcznie. Polecam mój przepis na Hummus mocno orzechowy .



Serniczki w kokilkach na spodzie z piernika ⭐
To mini serniczki, do wykonania których świetnie nadadzą się świąteczne pierniki ! W ten sposób pierniki się nie zmarnują a goście będą zachwyceni ciekawym deserem ! ⭐ Przepis na serniczki znajdziecie pod linkiem Serniczki w kokilkach na spodzie z piernika.



Wegańskie pralinki kinder bueno white
Takie pralinki to także ciekawe przekąski na Sylwestra ! Fakt, że są wegańskie i smakują jak kinder bueno white na pewno zaskoczy wszystkich gości 💕 Jeśli masz ochotę je przygotować kliknij w mój przepis Wegańskie pralinki kinder bueno white.
Śliwki są pyszne.