Przepis ten powstał z mojej miłości do boczniaków i smaków orientu ❤️ 👌🏽. Receptura jest bardzo prosta i nie wymaga wiele czasu. Danie świetnie sprawdzi się jako lunch czy kolacja na ciepło oraz posiłek do lunchboxa. Przepis zawiera sos rybny, ale jak najbardziej można zmodyfikować go rezygnując z sosu i tworząc w ten sposób danie wegańskie 🥬.



Parę słów o boczniakach…
Boczniaki są cennym źródłem wysoko przyswajalnego białka (białko boczniaków charakteryzuje się dużą ilością lizyny, leucyny, argininy oraz kwasu asparaginowego i glutaminowego), a także składników mineralnych, witamin z grupy B oraz witaminy D (witaminy niedoborowe w źle prowadzonych dietach wegańskich). W boczniaku ostrygowatym wykazano w 100 g suchej substancji około 150 mg wapnia. Ponadto świeże owocniki grzybów zawierają średnio 85-94% wody oraz małą ilość tłuszczów, co powoduje, iż są niskokaloryczne . W Chinach boczniaki uznaje się za zdrową żywność. W owocnikach tych grzybów zawartych jest szesnaście polisacharydów, które cechują się różnym poziomem aktywności antynowotworowej. Najciekawsze z nich to pleuran, który może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych oraz beta-glukany, które mają właściwości poprawiające odporność organizmu, zwalczające niektóre nowotwory oraz obniżające cholesterol.
Boczniaki z ryżem po tajsku
Składniki (na 2 porcje):
- 250 g boczniaków
- 100 g ryżu jaśminowego (u mnie czarny, jest przepyszny)
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- 375 g mrożonych warzyw „mieszanka chińska”
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Marynata:
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soku z limonki (plus do skropienia)
- 2 ząbki czosnku



Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do większej miski. Następnie wlewamy wszystkie płynne składniki marynaty. Mieszamy. Boczniaki płuczemy i rozcinamy na mniejsze kawałki. Mieszamy je w misce z marynatą i odstawiamy na min. 10 min.
W garnku zagotowujemy wodę na ryż i gotujemy go według instrukcji na opakowaniu około 25 min.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy chińską mieszankę warzyw przez około 10-15 min z dodatkiem około 1 łyżki marynaty z boczniaków.
Gotowe warzywa przekładamy do misek. Patelnię można przetrzeć, zwiększyć ogień i wrzucić boczniaki. Smażymy je około 5 min nie mieszając bardzo często, żeby ładnie przyrumieniły się na złoty kolor.
Ugotowany ryż odcedzamy, dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut na wysokim ogniu, aby ryż wchłonął mleczko. Tak przygotowany ryż przekładamy do misek obok warzyw i na wierzch nakładamy usmażone boczniaki. Całość skrapiamy jeszcze limonką.
W tym momencie możecie zrobić piękne zdjęcia na instagram, po czym wymieszać wszystkie składniki w misce, żeby połączyć ich smaki 😋.
Koniecznie dajcie znać w komentarzach, jak się Wam podoba przepis! Zapraszam też do wypróbowania mojej miski meksykańskiej 🥰.