Alergie na przyprawy


Czy wiedzieliście, że spożycie przypraw, które niemal każdy z nas ma w swojej kuchni, dla niektórych osób może być niebezpieczne ? To wszystko za sprawą alergii. Szacuje się, że alergie na przyprawy stanowią 2 – 4 % wszystkich alergii pokarmowych. Jednak w internecie ciężko znaleźć fachowe informacje na ten temat, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moim opracowaniem

Przyprawy pochodzące z roślin mają właściwości alergenne i mogą indukować objawy nadwrażliwości po ich spożyciu od łagodnych reakcji lokalnych do ostrych reakcji układowych, włącznie ze wstrząsem anafilaktycznym. Potencjalne działanie alergizujące przypraw jest niebezpieczne o tyle, że są one dodawane do wielu potraw i produktów, o czym konsumenci nie zawsze wiedzą.

Środowisko medyczne przyczyn upatruje w stosowaniu kosmetyków z dodatkami przypraw. Dlatego też nie dziwi fakt, że alergie na przyprawy najczęściej objawiają się u kobiet.

przyprawy w kosmetykach

U dorosłych pacjentów alergia na przyprawy (pieprz, cynamon, szafran, koper włoski, anyż lub paprykę) dotyczy niektórych grup zawodowych. Ich przykładem są piekarze, rzeźnicy, floryści czy pracownicy przetwórstwa przypraw. W tych przypadkach wpływ na uczulenie ma głównie inhalacja lub kontakt ze skórą. Bardzo małe dawki przyprawy wystarczą do wywołania objawów takich, jak: reakcje skórne po bezpośrednim kontakcie, objawy związane z układem pokarmowym po ich spożyciu czy astma przy wdychaniu pyłu przypraw.


rodziny botaniczne przypraw najczęściej wywołujących alergie

Rodziny botaniczne roślin przyprawowych najczęściej wywołujące nadwrażliwości
IgE- zależne.


Silne alergie

  • kolendra i szafran (przypadki wstrząsu anafilaktycznego po spożyciu)
  • sezam (ostre reakcje u uczulonych osób z dużym ryzykiem szoku anafilaktycznego. Należy do podstawowej listy europejskiej klasyfikującej 12 alergenów pokarmowych (dyrektywa 2003/89/EC). W doustnym podaniu dawka 30 mg ziarna sezamu lub 1 – 5 ml oleju sezamowego może wzbudzić reakcję alergiczną u osób uczulonych)
  • czosnek (główny alergen czosnku to enzym – allinaza. Czosnkowa allinaza wykazała silną reaktywność krzyżową z allinazami z innych gatunków należących do rodzaju Pallium. Są to przede wszystkim por, szalotka i cebula. W związku z tym osoby uczulone na czosnek mogą wykazywać objawy alergii także po spożyciu tych roślin cebulowych)
  • anyż
  • oregano (alergia pokarmowa na oregano występuje rzadko, aczkolwiek w literaturze opisano przypadki wystąpienia objawów alergicznych np. po spożyciu pizzy, w tym wstrząsu anafilaktycznego)

Mieszanki przypraw

aromatyczne curry z kurczakiem i  ryżem

Właściwości alergizujące mieszanek przyprawowych określane są jako wysokie i wynikają z alergizującego działania poszczególnych składników. Najpopularniejsze w Polsce to curry i zioła prowansalskie.

Średnie ryzyko alergii

  • kozieradka
  • gorczyca
  • bazylia
  • cynamon (głównie alergie kontaktowe, niekiedy pokarmowe. Wywołuje potnicę i obrzęk dziąseł po doustnym podaniu. Głównym zidentyfikowanym alergenem jest aldehyd cynamonowy będący składnikiem olejku cynamonowego. Jego zawartość w roślinie waha się od 0,8 do 1,5 %)
  • kminek

Niewielkie ryzyko alergii

  • goździki
  • imbir (częściej kontaktowa lub wziewna niż pokarmowa)
  • wanilia (wywołuje ona odpowiedź komórkową typu późnego, podczas gdy większość przypraw jest przyczyną natychmiastowej reakcji alergicznej )
  • gałka muszkatołowa
  • kardamon
  • rozmaryn
  • liść laurowy
  • majeranek
  • tymianek
  • szałwia

Alergie krzyżowe

Kluczowe znaczenie dla rozwoju alergii na przyprawy ma zjawisko występowania alergii krzyżowych. Wynika z identyczności antygenowej lub podobieństwa alergenów różnego pochodzenia biologicznego. Odnotowano, że u osób uczulonych na pyłki brzozy i bylicy pospolitej lub na seler bardzo często pojawiają się reakcje alergiczne po spożyciu przypraw z rodziny selerowatych: anyżu, kolendry, kuminu i kopru włoskiego (syndromy bylica-seler-przyprawy, seler-brzoza-bylica-przyprawy i seler-marchew-bylica-przyprawy).

pieprz i ostra papryczka

Z kolei przyprawy takie, jak: papryka, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, czy imbir mogą wywołać objawy alergii pokarmowej u osób uczulonych na pyłki roślin zielnych. Curry natomiast – u osób uczulonych na pyłki brzozy, olchy i leszczyny. Uważa się, że alergia na pieprz, jako alergen pokarmowy,  najczęściej występuje u osób uczulonych na pyłki bylicy lub brzozy. Dodatkowo odnotowano przypadek reaktywności krzyżowej między papryką i alergenami lateksu. W przypadku papryki ostrej ryzyko wystąpienia alergii szacowane jest jako wysokie i może wywołać wstrząs anafilaktyczny, zaś papryki słodkiej jako średnie.


Alergia czy nietolerancja?

Oprócz alergenów przyprawy zawierają także liczne farmakologicznie aktywne i/lub toksyczne składniki odpowiedzialne za podrażnienie i zapalenie, prowadząc do reakcji niezależnej od IgE lub nietolerancji pokarmowej. Może być ona mylona z alergią pokarmową, przez co zróżnicowanie reakcji alergicznej i nietolerancji pokarmowej jest trudne.

Osoby nadwrażliwe na przyprawy powinny być szczególnie ostrożne nie tylko w kuchni… wiele ziół wykorzystywanych jest do produkcji leków i kosmetyków !

przyprawy jako składniki leków i kosmetyków

Bibliografia:


Po większą dawkę wiedzy dietetycznej zapraszam na stronę główną mojego bloga zPrzepiśnikaDietetyka !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *