Czy wiedzieliście, że spożycie przypraw, które niemal każdy z nas ma w swojej kuchni, dla niektórych osób może być niebezpieczne ? To wszystko za sprawą alergii. Szacuje się, że alergie na przyprawy stanowią 2 – 4 % wszystkich alergii pokarmowych. Jednak w internecie ciężko znaleźć fachowe informacje na ten temat, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moim opracowaniem
Przyprawy pochodzące z roślin mają właściwości alergenne i mogą indukować objawy nadwrażliwości po ich spożyciu od łagodnych reakcji lokalnych do ostrych reakcji układowych, włącznie ze wstrząsem anafilaktycznym. Potencjalne działanie alergizujące przypraw jest niebezpieczne o tyle, że są one dodawane do wielu potraw i produktów, o czym konsumenci nie zawsze wiedzą.
Środowisko medyczne przyczyn upatruje w stosowaniu kosmetyków z dodatkami przypraw. Dlatego też nie dziwi fakt, że alergie na przyprawy najczęściej objawiają się u kobiet.



U dorosłych pacjentów alergia na przyprawy (pieprz, cynamon, szafran, koper włoski, anyż lub paprykę) dotyczy niektórych grup zawodowych. Ich przykładem są piekarze, rzeźnicy, floryści czy pracownicy przetwórstwa przypraw. W tych przypadkach wpływ na uczulenie ma głównie inhalacja lub kontakt ze skórą. Bardzo małe dawki przyprawy wystarczą do wywołania objawów takich, jak: reakcje skórne po bezpośrednim kontakcie, objawy związane z układem pokarmowym po ich spożyciu czy astma przy wdychaniu pyłu przypraw.



Rodziny botaniczne roślin przyprawowych najczęściej wywołujące nadwrażliwości
IgE- zależne.
Silne alergie
- kolendra i szafran (przypadki wstrząsu anafilaktycznego po spożyciu)
- sezam (ostre reakcje u uczulonych osób z dużym ryzykiem szoku anafilaktycznego. Należy do podstawowej listy europejskiej klasyfikującej 12 alergenów pokarmowych (dyrektywa 2003/89/EC). W doustnym podaniu dawka 30 mg ziarna sezamu lub 1 – 5 ml oleju sezamowego może wzbudzić reakcję alergiczną u osób uczulonych)
- czosnek (główny alergen czosnku to enzym – allinaza. Czosnkowa allinaza wykazała silną reaktywność krzyżową z allinazami z innych gatunków należących do rodzaju Pallium. Są to przede wszystkim por, szalotka i cebula. W związku z tym osoby uczulone na czosnek mogą wykazywać objawy alergii także po spożyciu tych roślin cebulowych)
- anyż
- oregano (alergia pokarmowa na oregano występuje rzadko, aczkolwiek w literaturze opisano przypadki wystąpienia objawów alergicznych np. po spożyciu pizzy, w tym wstrząsu anafilaktycznego)
Mieszanki przypraw



Właściwości alergizujące mieszanek przyprawowych określane są jako wysokie i wynikają z alergizującego działania poszczególnych składników. Najpopularniejsze w Polsce to curry i zioła prowansalskie.
Średnie ryzyko alergii
- kozieradka
- gorczyca
- bazylia
- cynamon (głównie alergie kontaktowe, niekiedy pokarmowe. Wywołuje potnicę i obrzęk dziąseł po doustnym podaniu. Głównym zidentyfikowanym alergenem jest aldehyd cynamonowy będący składnikiem olejku cynamonowego. Jego zawartość w roślinie waha się od 0,8 do 1,5 %)
- kminek
Niewielkie ryzyko alergii
- goździki
- imbir (częściej kontaktowa lub wziewna niż pokarmowa)
- wanilia (wywołuje ona odpowiedź komórkową typu późnego, podczas gdy większość przypraw jest przyczyną natychmiastowej reakcji alergicznej )
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- rozmaryn
- liść laurowy
- majeranek
- tymianek
- szałwia
Alergie krzyżowe
Kluczowe znaczenie dla rozwoju alergii na przyprawy ma zjawisko występowania alergii krzyżowych. Wynika z identyczności antygenowej lub podobieństwa alergenów różnego pochodzenia biologicznego. Odnotowano, że u osób uczulonych na pyłki brzozy i bylicy pospolitej lub na seler bardzo często pojawiają się reakcje alergiczne po spożyciu przypraw z rodziny selerowatych: anyżu, kolendry, kuminu i kopru włoskiego (syndromy bylica-seler-przyprawy, seler-brzoza-bylica-przyprawy i seler-marchew-bylica-przyprawy).



Z kolei przyprawy takie, jak: papryka, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, czy imbir mogą wywołać objawy alergii pokarmowej u osób uczulonych na pyłki roślin zielnych. Curry natomiast – u osób uczulonych na pyłki brzozy, olchy i leszczyny. Uważa się, że alergia na pieprz, jako alergen pokarmowy, najczęściej występuje u osób uczulonych na pyłki bylicy lub brzozy. Dodatkowo odnotowano przypadek reaktywności krzyżowej między papryką i alergenami lateksu. W przypadku papryki ostrej ryzyko wystąpienia alergii szacowane jest jako wysokie i może wywołać wstrząs anafilaktyczny, zaś papryki słodkiej jako średnie.
Alergia czy nietolerancja?
Oprócz alergenów przyprawy zawierają także liczne farmakologicznie aktywne i/lub toksyczne składniki odpowiedzialne za podrażnienie i zapalenie, prowadząc do reakcji niezależnej od IgE lub nietolerancji pokarmowej. Może być ona mylona z alergią pokarmową, przez co zróżnicowanie reakcji alergicznej i nietolerancji pokarmowej jest trudne.
Osoby nadwrażliwe na przyprawy powinny być szczególnie ostrożne nie tylko w kuchni… wiele ziół wykorzystywanych jest do produkcji leków i kosmetyków !



Bibliografia:
- ALERGENY PRZYPRAW, Słowianek M, Leszczyńska J, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 3 (76), 15 – 28.
- https://www.znamlek.pl/artykuly,alergia-na-przyprawy-ryzykujesz-wstrzas-anafilaktyczny-322.html
Po większą dawkę wiedzy dietetycznej zapraszam na stronę główną mojego bloga zPrzepiśnikaDietetyka !